Kárpát kemence: Mátyás királynak a tésztaféléket, a disznózsírt és a töltött káposztát a törököknek „köszönhetjük”
A magyar konyha nem erős, hanem a fűszerekkel jól bánó és jól kombináló konyha, ami egykor még a túlélésünkről szólt, napjainkra pedig meghatározza az elmúlt 1100 évünket – foglalhatnánk össze Ruprecht László igencsak találó címmel ellátott könyvét, a Kárpát kemencét. A hiánypótló kötetről a Mathias Corvinus Collegiumban beszélgettünk vele. Míg a honfoglalás az egészséges ételek időszaka, addig a törököknek a zsírt és a disznót „köszönhetjük” A Kárpát kemence 11 fejezeten keresztül vizsgálja a történelmet és gasztronómiát. Olyan könyv ez, ami nemcsak a történelmünket, hanem az ott használt alapanyagokat és technológiát is ízekre szedi. Olvasását gyerekeknek, a szakmának, de azon háziasszonyoknak is ajánlják, akik egy-egy vacsora elkészítése közben történelmi utazáson is részt vennének. Mikor is kezdtünk rántást használni a kenyér helyett? A magyar háziasszonyok egyik elengedhetetlen kézmozdulata, ahogy a rántást keverik a lábasban. Pedig nem volt ez mindig így. Elődeink kenyérrel sű...
- Hirdetés -