Ezért drága a pisztácia
13 ezer forintnál is többe kerül 1 kilogramm natúr, hámozott pisztácia Magyarországon. Miért ilyen magas az ára? A pisztáciafák nem minden évben hoznak termést, hanem csak két- vagy háromévente. Egy fa csupán 12-20 kilónyi termést ad. Ráadásul a pisztácia mindössze egy évig tárolható, ezután kiszárad, megbarnul, keserűvé és íztelenné válik. Ezért gyakran sózzák, hogy meghosszabbítsák eltarthatóságát - írja az Agroinform. Problémás és egészségre veszélyes szüretelés A pisztácia szüretelése történhet géppel és kézzel is, utóbbi esetben azonban jobb, ha ezt a munkát napnyugta után, vagy napkelte előtt végezzük, mert a napfény hatására a pisztáciafa levelei mérgező illóolajokat bocsátanak ki, amelyek belélegezve hányingert és szédülést okozhatnak. Ennek ellenére sok termelő maszkot használva bevállalja a nappali szedést, ami így is extra gyorsaságot követel. Óvatosan a szállítással Hipermagas növényi zsírtartalma miatt remekül ég, ezért a közlekedési és szállítási hatóságok extrém szára...
- Hirdetés -