Jó sajtból is megárt a sok, erre figyelj
A legtöbben szeretik a sajtot, de kevés szó esik a sajt egészségre gyakorolt hatásairól. Nézzük, milyen előnyei és akár veszélyei is lehetnek a sajtfogyasztásnak. A legtöbb sajt tartalmaz A- és B12-vitamint, riboflavint (B2-vitamint), foszfort, szelént, valamint nátriumot. A juh- és a kecskesajtok gazdagabbak A-vitaminban, a tehéntejből készült sajtokban pedig több béta-karotin található. A sajt előnye, hogy mint a tejtermékek általában, az egyik legtermészetesebb kalciumforrás. A kalciumnak pedig kiemelkedő jelentősége van az egészséges csontozat és fogazat, valamint a normál vérnyomás fenntartásában. Érdemes arra is odafigyelni, hogy a kalciumban gazdag ételek mellé mindig fogyasszunk D-vitamint is, ugyanis a kalcium vékonybélbeli felszívódását ez a vitamin segíti. 60 grammnyi sajt a napi kalciumszükségletünknek körülbelül a 40–50 százalékát fedezi - írja a Greendex. Veszélyek Nagy mennyiségű sajt fogyasztása esetén a benne található nátrium és telített zsírsavak megnövelhetik a m...
- Hirdetés -