Ez az étrend csökkenti a stresszt
Hatással vannak-e az ételek arra, hogy ki, mennyire érzi stresszesnek magát? A mediterrán vagy a nyugati étrend a nyerő? Ezekre a kérdésekre is keresték a választ a New York-i Állami Egyetem kutatói. Kísérleteikbe több mint 1500 résztvevőt, főleg főiskolásokat vontak be. Megkérdezték őket az egyes élelmiszerek fogyasztásának gyakoriságáról, és tudományos módszerekkel azt is felmérték, hogy mennyire érzik stresszesnek magukat. Ezután gépi tanulási modellel keresték az összefüggéseket - írja a HVG. Kiderült, hogy az olyan élelmiszerek fogyasztása, mint a zöldleveles zöldségek, a gyümölcsök, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák, a halak, azaz a mediterrán étrend alapvető összetevőinek fogyasztása alacsonyabb stressz-szinttel járt együtt. Ezek az ételek gazdagok az agy egészségét támogató tápanyagokban. Viszont a nyugati étrendet követők, akik a cukros ételeket, az édességeket, a fehér kenyeret, azaz a magas glikémiás indexű élelmiszereket preferálják, magasabb szintű stresszről számol...
- Hirdetés -