Így lehet saját olivabogyónk
Az olajfa (Olea europaea) immár nemcsak a mediterrán tájak kiváltsága. Magyarországon is egyre népszerűbb a szárazságtűrő növény, amely esztétikai értéke mellett egészséges termése miatt is kedvelt. Az olívaolaj és az olívabogyó évszázadok óta világszerte elismert és kedvelt termékei a Mediterráneumnak, most pedig már a hazai kertekben is megteremhetnek. Az olajfa egyenesen a fenntartható kertészkedés szimbólumává válhat. A Balaton-felvidéken, a Szent György-hegyen Török Csaba borász például ötven olajfát nevel, köztük spanyol, francia és olasz fajtákat. Az első három fát 2007-ben kapta ajándékba, és bár az első telek próbára tették a növényeket, ma már sikeresen termel olívát. Tavalyelőtt 100 kilogramm bogyóból 15 liter olajat nyert. Tapasztalatai szerint a fiatal csemeték és az idősebb, több száz éves fák a legjobban alkalmazkodnak a magyar klímához, míg a középkorú példányok érzékenyebbek az átültetésre és a hideg időjárásra - számol be a Magyar Mezőgazdaság. Egyáltalán nem kénye...
- Hirdetés -