Ezért ne mikrózzuk műanyag edényben az ételt
A mikrohullámú sütőben, egyes - például műanyag - edényekben történt melegítés során több milliárd mikroszkopikus részecske kerülhet az ételekbe. A mikro- és nanoműanyagok pedig súlyos betegségek kialakulásához járulhatnak hozzá. Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének alelnöke előadásaiban többször felhívta a figyelmet a mikroműanyagok egészségkárosító hatásaira: - Felelős a férfiak nemzőképességének csökkenéséért, - az agyba kerülve Parkinson-kórt okozhat - és már az emberi méhlepényben is megtalálható a mikroműanyag, tehát az újszülöttek ezzel jönnek a világra - írja az Index. A szakértő elmondta, hogy a mikroműanyag szabad szemmel nem látható, és nem bomlik le, csupán 5 milliméternél kisebb darabokká esik szét fizikai és kémiai behatások révén. Az egy mikrométernél (μm) kisebb részecskéket pedig nanoműanyagoknak nevezzük. Mikrózás műanyag ételtartályokkal Az egyesült államokbeli Nebraska-Lincoln Egyetem kutatócsoportja az amerikai Élelmiszer- és Gy...
- Hirdetés -