Nem mindegy, hol eszel – eltérő drágulás az éttermekben
Nem mindegy, hol eszel – eltérő drágulás az éttermekben Kulcsár Péter 2025. 02. 08., szo - 08:07 Január 1-jétől egyes tételek esetében emelkedett a hozzáadottérték-adó (DPH), ami jelentős zavart idézett elő a vendéglátóiparban. Az étel és ital fogyasztásának helye alapján eltérő áfakulcsok érvényesek az éttermekben és a szállodákban: helyben fogyasztás esetén 5%, elvitelre 19%, míg házhoz szállításnál 23% a mérvadó. A vendéglátósok a törvényből adódóan ugyanazon árucikkekre gyakran különböző áfakulcsokat alkalmaznak, méghozzá a fogyasztás módjától függően. Például egy hotel bárjában a felszolgált mogyoró DPH-ja 5%, míg a szobai minibárban ugyanerre termékre már 23%-os kulcs érvényes. Pénzügyi elemzők szerint az alacsonyabb DPH hozzájárulhat az éttermi menük árainak stabilizálásához. Azonban a vendéglátósok arra figyelmeztetnek, hogy az infláció és a megnövekedett költségek miatt az árak csökkentése jelenleg nem reális elvárás. A szomszédos országokban is találkozhatunk eltérő áfakul...
- Hirdetés -