Így támogatja a mák az egészségünket
20 év alatt kétszeresére nőtt a magyarországi termőterülete. Termesztése szigorúan szabályozott. Magas a kalcium- és a vastartalma. A gyógyszeripar pedig ebből készít fájdalomcsillapítókat, görcsoldókat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint hazánkban az elmúlt 10 évben 9 ezer hektárról több mint 12 ezer hektárra bővült a mák termőterülete, ezzel az EU csatlakozás óta közel kétszeresére nőtt a különböző mákfajták vetésterülete. Ennek oka elsősorban a mák rendkívül sokrétű hasznosítása élelmiszer- és gyógyszeripari-, illetve virágkötészeti alapanyagként. A máktermesztés az EU-ban szigorúan szabályozott. Ennek megfelelően saját felhasználásra 500 m2 -nél kisebb területen termeszthető, alacsony 0,06 százalék alatti alkaloid-tartalmú fajták alkalmazásával. Ennél nagyobb területen történő termesztése, illetve gyógyszeripari felhasználású, magas alkaloidtartalmú fajták vetése engedélyhez kötött. Jót tesz a csontoknak és a bőrnek A mákot a legtöbben gazdag ízvilága miatt kedvelik...
- Hirdetés -