Ekegúzs - savanyú, de nagyon egészséges! Így fogyaszthatod!
Tövisfa, boronafa vagy ekegúzs. Mindhárom szó a kökény megfelelője. Mit rejtenek ezek a kis fekete bogyók, mit készíthetünk belőlük? A kökény legfontosabb hatóanyagai közzé tartozik az amigdalin, a pektin, a C-vitamin, az almasav, a cserzőanyagok és a sók. A virágából készült főzet enyhe hashajtó hatással bír, amit elsősorban a gyermekeknél alkalmaznak szorulás esetén. De zsírcsökkentő, vértisztító hatással is rendelkezik, illetve hatékonyan alkalmazható vese- és hólyagbántalmaknál is. A kökényvirág főzetét lábfürdőkhöz is használják: a legjobb hatás elérése érdekében sót és hamut kevernek hozzá - idézi az Agroinform az Egy.hu cikkét. Likőrtől teáig Felnőtteknek kedvelt itala a kökénylikőr, aminek az elkészítéséhez két kilogramm dércsípte kökényt kell megmosnunk, összezúznunk, edénybe tennünk, és felöntenünk másfél liter alkohollal (ehhez a legjobb a vodka vagy a semleges ízű pálinka). Alkoholmentes változata a kökényszörp, ami gyorsan a gyerekek nagy kedvence lesz. Kökénylekvárt is...
- Hirdetés -