Sokféleséggel kívántak maguknak jólétet: ezt ették a mohácsi sokacok és németek karácsonykor
Karácsonykor ma már a legtöbb családban - nemzetiségtől függetlenül - magától értetődő, hogy halászlé is kerül az asztalra, azonban a soknemzetiségű Mohácson ez korábban egyáltalán nem volt mindenütt így. A magyarországi németek karácsonyi ünnepi fogásai közt a halászlé sokáig egyáltalán nem szerepelt, ellenben igyekeztek minél gazdagabban és színesebben étkezni. A sokféleséggel a következő évi jólétet kívánták maguknak. Úgy tartották, annyi pénzük lesz, ahány mákszem van a kalácsban. Az éjféli mise előtt böjti ételeket, aszalt gyümölcsöket, sült tököt, babsalátát, almát, diót és mézet tettek az asztalra. Az almát rendszerint annyi darabra vágták, ahányan az asztal körül ültek. Hazatérve az éjféli miséről már húsételek is kerültek az asztalra, kolbász tormával vagy kocsonya. A karácsonyi kenyér tésztájából különféle figurákat (babát, lovat, galambot) formáztak,...
- Hirdetés -