Kevesebb terméket hívhatnak tejnek: jelentős változások jönnek
Az Agrárminisztérium társadalmi vitára bocsátotta a Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekről szóló előírásának módosítását. Szigorúbb feltételeknek kell megfelelni, hogy egy terméket tejnek lehessen nevezni és a kecskesajtnak is 100 százalékban kecsketejből kell készülnie. A jövőben azok a termékek, amelyek víz hozzáadásával készülnek, és a tejtartalmuk nem haladja meg a 70 százalékot, már nem használhatják a „tej” szót a megnevezésükben. A javaslat emellett több, a fogyasztókat segítő változást tartalmaz, egyebek közt azt, hogy - a „félzsíros” tej elnevezése pontosabbá válik, hiszen csak az 2,8 százalékos zsírtartalmú tej viselheti ezt a megnevezést; - a tejföl, túró és túrósajt előállítása során élelmiszer-adalékanyagok nem alkalmazható; - a kakaós és karamellás tej esetében pedig a színezékek használata is tilos; - a laktózmentes tejtermékek új előírásai szerint a maradék laktóztartalmat a termékek címkéjén „laktóztartalom 0,1 g/100 g” formában kell feltüntetni. A „kecskesajt” elne...
- Hirdetés -