Rovarokat tehetnek az élelmiszerekbe, címkék figyelmeztetik a vásárlókat
Rovarokat tehetnek az élelmiszerekbe, címkék figyelmeztetik a vásárlókat Kulcsár Péter 2025. 02. 08., szo - 08:11 Az Európai Unióban egyre több élelmiszeripari szereplő nyúl megfizethető fehérjeforrásként rovarokhoz. Annak érdekében, hogy a fogyasztók könnyen felismerhessék az ilyen termékeket, az új szabályozás szerint az élelmiszerek csomagolásán egyértelműen fel kell tüntetni a rovarok jelenlétét. A címkéken szerepelni fog a felhasznált rovar pontos megnevezése – például lisztkukac vagy sáska –, ezenfelül az allergiás reakciókra figyelmeztető jelzéseket is kiemelik, mivel egyes fajok anafilaxiás sokkot válthatnak ki az arra érzékeny személyeknél. A rovaralapú élelmiszerek bevezetésének célja a környezetterhelés csökkentése és az alternatív fehérjeforrások népszerűsítése. A rovarok tenyésztése kevesebb vizet és takarmányt igényel, valamint kisebb ökológiai lábnyommal jár, mint a hagyományos állattenyésztés. A fogyasztók számára azonban fontos, hogy tisztában legyenek azzal, mit ta...
- Hirdetés -