Jól jártak az amerikai gazdák a dubaji csokival
Egyre több amerikai, főleg kaliforniai farmer vált manduláról pisztáciára. A USA mára a világ vezető exportőrévé vált, megelőzve Iránt, ahol a növény őshonos. A siker hátterében elsősorban a növény szárazságtűrő képessége és a kaliforniai éghajlati viszonyok állnak. Népszerűsége a gasztronómiában is megmutatkozik: tejeskávék ízesítőjeként, valamint pisztáciavaj és -krém formájában is egyre gyakrabban lehet vele találkozni. Legújabb felfutása pedig a 2024-es év végének nagy slágeréhez, a dubaji csokoládéhoz köthető - írja az Agrárszektor. Fontos jellemző a szárazságtűrés A pisztácia sikertörténete jól példázza az éghajlat és a piac közötti összefüggéseket. Az éghajlatváltozás okozta aszályok miatt a szárazságtűrő növények, mint a pisztácia, egyre fontosabbá válnak. Ez a tendencia várhatóan folytatódni fog, és a pisztácia további térnyerésére lehet számítani a közeljövőben. Ráadásul a pisztácia nemcsak kevesebb, hanem gyengébb minőségű vizet igényel a mandulához képest. “A pisztácia j...
- Hirdetés -