Egyszerű és nagyszerű: miért is nem hungarikum a mohácsi halászlé?
Vannak olyan mohácsi családok, ahol akár hetente készítenek halászlevet, de karácsonykor csaknem mindenhol előkerül a bogrács vagy a halfőzéshez használt edény. A mohácsi halászlé a hozzáértők szerint az egyik legrégebbi eljárás szerint készül, s éppen az egyszerűség a titka. Szinte minden településnek van olyan étke, amelyik egyedi, s csak ott vagy a tájegységre jellemző. Gondoljunk csak a geresdlaki gőzgombócra vagy a bajai halászlére, amelyek már bekerültek a nemzeti értéktárba is.Nekünk, mohácsiaknak is van ebbe a sorba illő kincsünk: a sokac bab mellett az itt készülő halászlé is különleges, a másutt főzöttel nehezen összetéveszthető, így joggal pályázhatna arra, hogy bekerüljön a papíron is jegyzett értékek közé.Ugyan csaknem mindenkinek van saját receptje, a legtöbb mohácsi konyhában mégis kisebb-nagyobb variációk mellett egy kaptafára készül a halászlé. Sokak akár hetente is készítik, de...
- Hirdetés -