Újabb szőlőfajták szürete kezdődhet az egri hegyközségben
Eger Város Hegybírója, Tarsoly József közzétette az idei szüret hivatalos kezdési időpontját az alábbi szőkőfajtáknál: Chardonnay, Furmint, Gyöngyrizling, Hárslevelű, Királyleányka, Mézes, Olasz rizling, Pinot blanc, Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Tramini, Viognier, Zöld veltelíni, ill. Bíborkadarka, Blauburger, Kadarka, Kékoportó, Merlot, Pinot noir, Syrah és Zweigelt. A szüret kezdeti időpontját legkorábban , amelyet legkorábban 2025. szeptember 12-ére határoztak meg. Az intézkedés az Egri Hegyközség területén termelt valamennyi, az OEM és OFJ kategóriába tartozó szőlőfajtára vonatkozik. A felhívás részletesen szabályozza a minőségi kategóriákhoz szükséges minimális mustcukorfokot és a megengedett hozamokat. Az Eger Classicus borokhoz például legalább 17 Mm cukorfok szükséges, míg a Superior és Grand Superior kategóriák esetében minimum 20 Mm a követelmény. A hozamhatárokat is pontosan meghatározták: a Grand Superior szintnél például legfeljebb 35 hl/ha, illetve 6 t...
- Hirdetés -