Ne maradjon ki az otthoni levesből ez a növény
A lestyán (Levisticum officinale) a legősibb kultúrnövényeink egyike. Méltatlanul elhanyagolt kincs a veteményesek szélén, pedig azon természetes ízfokozók egyike, amely nem hiányozhatna egyetlen konyhából sem. A lestyán levelét, magját és gyökerét is felhasználhatjuk levesek, egytálételek, szószok, tokányok, rizs és ragu készítéséhez, nem hiányozhat a csorbalevesek fűszerkeverékéből sem. Jól illik a tárkonyhoz, a petrezselyemhez, a borsikafűhöz, a zellerhez. Bármilyen hús- és zöldségleveshez használható, nem csak a kellemes ízét adja hozzá az ételekhez, hanem egyfajta ízfokozóként is működik. Enyhén csípős, intenzíven édes, a zellerre hasonlító íze van. A modern fitoterápia a lestyán főzetét alkalmazza gyomorégésre, vizelethajtóként, izzasztónak és köhögés csillapítására. Jótékonyan hat étvágytalanságban, felgyorsítja az emésztés folyamatát.Képes szervezetünkből eltávolítani a salak- és méreganyagokat - írja az egy.hu. Így termesszük A lestyán olyan évelő növény, ami a napos, félár...
- Hirdetés -