Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Ezt kenheted, megalkották a legújabb művajat

A Savor, egy amerikai startup cég a légkörből kinyert szén-dioxid segítségével képes vajat és más állati zsír alapú terméket előállítani. A szén-dioxidot alapul véve zsírmolekulákat épít fel hő és hidrogén felhasználásával. Ez azért is fontos a klímavédelem szempontjából, mert az állattenyésztés a világ üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 14,5 százalékáért felelős. A népesség növekedésével várhatóan nőni fog az állati eredetű termékek iránti kereslet is, ami tovább melegíti majd a bolygót - írja a HVG. A kaliforniai Savor éppen ezért a kémiát hívta segítségül. A szakemberek szerint mint minden molekulának, a zsírnak is egy meghatározott kémiai képlete van. A zsírok és olajok molekulái szén, hidrogén és oxigén láncszerű elrendezéséből állnak, a cég pedig ezt használja ki: a szén-dioxidot alapul véve zsírmolekulákat épít fel hő és hidrogén felhasználásával. Klímabarátabb a pálmaolajnál Az étkezési zsírok kémiai előállítása kilogrammonként 0,8 gramm szén-dioxidnál is kevesebb kiboc...

Femcafe.hu

Növekedés.hu

vasarnap.hu

10perc.hu