Értesítések engedélyezése
Engedélyezi az értesítéseket a böngészőjében?

Ízek íze: Átfogó áttekintés a kulináris élményekről

Az ízek gazdag világa kimeríthetetlen tudományos és gasztronómiai témakör. Az ételek és italok ízének megértése nem csupán a séfek és az ínyencek privilégiuma, hanem a mindennapok ízélményeinek tudatosítása is. Az ízlelés a nyelvünkön található ízlelőbimbók és az ezekhez kapcsolódó érző idegek együttes működésével válik teljessé. Ezek az ízlelőbimbók felelősek az édes, sós, savanyú, keserű és umami – az öt alapíz – észleléséért. A kiegyensúlyozott ízvilág elérése a főzés művészetében az alapok közé tartozik. Az umami íz különlegesen erős jelleget képvisel; ez az íz a fehérjében gazdag élelmiszerekben, mint a húsok, sajtok és bizonyos zöldségek, található meg. Az umami íz fokozása, illetve a többi íz kiegészítése delicatessé tehet egy-egy ételt, feltéve, ha megfelelő egyensúlyban van az ízkomponensekkel. Az ember képes többféle íz megkülönböztetésére is, és a korábbi felfogásokkal ellentétben, az ízek érzékelése az egész nyelvünk felületén megvalósul, nem pedig izolált régiókban. A n...

Femcafe.hu

Növekedés.hu

vasarnap.hu

10perc.hu

Még lehet szavazni az év madarára