Remek téli vitaminforrás az egres és a ribiszke szerelemgyereke
Az előző évszázad közepén keresztezték a fekete ribiszkét és az egrest. Az eredmény egy különleges, ízletes és C-vitaminban gazdag gyümölcsöt adó növény lett. Jostából remek lekvár, gyümölcslé és bor is készülhet. Különleges és egészséges a josta A josta (Ribes x nidigrolaria) neve a német Johannisbeere (fekete ribiszke) és a Stachelbeer (egres) első szótagjainak összevonásából ered, hiszen Németországban hozták létre ezek keresztezésével a XX. század közepén. Az Agrofórum megjegyzi, a két növényt később Magyarországon is sikerült keresztezni. Itthon a rikő nevet kapta, de a tudományos vizsgálatok fókuszában jellemzően a josta áll. A növény meglehetősen jól termékenyül, emellett tüskementes. Gyümölcse C-vitaminban, cukorban és savakban gazdag, színre a fekete ribiszkére hajaz. Kedveli a kötött, tápanyagban gazdag talajt, valamint a félárnyékot és a csapadékot. Az aszályt és a napégést rosszul viseli. Érzékeny az áprilisi fagyokra, azonban toleráns a téli hónapokra jellemző mínuszokr...
- Hirdetés -