Elképesztő mennyiségű élelmiszert dobunk ki a kukába Kulcsár Péter 2025. 11. 16., v - 08:16 Ami a pazarlást illeti, uniós szinten Szlovákia az élmezőnyben toporog. Az Európai Unióban élők évente több mint 60 millió tonna élelmiszert dobnak ki – ez személyenként átlagosan körülbelül 130 kilogramm megunt vagy megromlott ételt jelent. A pazarlásban a legnagyobb részt a háztartások adják, amelyek összesen az élelmiszerhulladék több mint 53 százalékáért felelősek. Szlovákiában minden egyes lakosra közel 100 kilogramm kidobott étel jut évente, ezzel országunk az uniós „előkelő” hetedik helyén szerepel. A költségek sem elhanyagolhatók A felmérések szerint a szlovákiai háztartások több mint ötöde havonta legfeljebb 200 eurót, közel fele 200–400 eurót, míg egynegyede akár 600 eurót is költ élelmiszerre. A hulladékká vált ételek miatt havonta átlagosan 30 euró megy a kukába – ebből évente akár 360 eurós veszteség is kialakulhat személyenként. Mi kerül leggyakrabban a szemétbe? A leggyakrabban...
Hamarosan átirányítunk a teljes cikkhez → Új Szó