„A jó bor jó talajon készül” – újabb gazdaságok kaptak „Élő farm” minősítést (GALÉRIA) Vataščin Péter 2025. 05. 19., h - 10:54 Kürt A Duna mentén ezúttal a kürti Kasnyik Pincészet és a pati Pemak minősültek „Élő farmnak“ (Živá farma). A Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület (BROZ) biogazdaságokat népszerűsítő és fejlesztő programjában mindkettőnél külön figyelmet szentelt annak, ahogyan a vállalkozások a termőtalajjal bánnak. Már legalább fél órája a talajról beszél a BROZ, ill. az égiszük alatt működő „Élő vidék” (Krajina živá) program csapata a Kasnyik testvérekkel, mire elkezdem végleg elveszteni a fonalat. Záporoznak a szakkifejezések, mindenki a megfelelő szőlő- és borminőséghez szükséges talajviszonyokkal van elfoglalva. Hol itt, hol ott vesznek mintát a kürti földből – percekig tudnak egy-egy hantról beszélni, biológiai, kémiai és ökológiai terminusok tömkelege hangzik el egy mondaton belül. Külön témát képeznek a sorok közti növények, amelyek kulcsszerepet töltenek...
Hamarosan átirányítunk a teljes cikkhez → Új Szó