A szerencsésebbek akár többször is találkozhattak az előző korokból származó, nagy becsben tartott borokkal. A kérdés az, hogy mi alapján dől el, mennyit érnek a piacon, illetve miért és mikor képviselhetnek muzeális értéket. "Az a minőségi vagy különleges minőségű bor, amely legalább 5 évi érlelés után a termőhelyre, a szőlőfajtára, a készítési módra, a hordóban és palackban érlelésre jellemző, különleges illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmaz, és évjárata és jellege miatt megkülönböztetésre érdemes"- így definiálja a muzeális bor fogalmát a vinopedia.hu. A leglényegesebb tényezők az árban Kovács Kolos, az egri Borkalauz szakértője szerint a régi, különleges értékkel bíró tételek árában elsősorban az évjárat játszik nagy szerepet, mivel egyes évek különösen jó termést hoztak, így ezek borai értékesebbek lehetnek. Emellett fontos szempont a pincészet és a termelő hírneve – mint például a tokaji aszúk esetében. Kiemelt tényező még az árképzésben a bor típusa és származási helye is. ...
Hamarosan átirányítunk a teljes cikkhez → Haszon.hu