Bár a magyar konyhában hagyományosan liszt alapú rántással és habarással, esetleg kukoricakeményítővel sűrítjük az ételeket, ezeket ma már kevésbé ismert, de sokszor egészségesebb növényi alapú termékekkel is helyettesíthetjük. Guargumi Bár sokan megijednek a nevében olvasható „gumi” kifejezéstől és az E412 számtól, ami jelöli, valójában egy teljesen természetes anyagról van szó. A guargumit a fagyérzékeny, hatalmasra megnövő egynyári guarbab (Cyamopsis tetragonolobus) magjából nyerik ki: a magokat megtisztítják, leőrlik, majd megszárítják. Az így kapott anyag erős sűrítő hatással bír, és hideg vízben is oldódik, ráadásul teljesen gluténmentes. Jellemzően szószok, mártások, levesek, desszertek, fagylaltok sűrítésére használják. Konjak Az E425 szám mögött a sokaknak ismerős konjak bújik meg, amit csodagumó vagy leopárdpálma néven tartunk dísznövényként. Télen a csupasz gumóból nő ki kellemetlen szagú, legyeket vonzó virágzata. A konjaklisztet is ebből a gumóból készítik: megszárítják...
Hamarosan átirányítunk a teljes cikkhez → Haszon.hu