Arbequina, Kalamata, Manzanilla… Épp háttérmunkát végzek a következő művemhez. Mióta az eszemet tudom, szeretem a zöldségeket és gyümölcsöket. Gyerekként szájtátva figyeltem, ahogy reggelente az öreg Beppo kinyitja a kis üzletét. Kivesz egy almát az egyik rekeszből, ruhájába törölve kifényesíti, az articsókákat messzebb húzza az olajbogyóktól és spenótot rak közéjük, ami kiemeli a szépségüket. Arra vágytam, hogy örökbe fogadjon, és én vihessem tovább a boltot, így nem kellett volna apám büdös birkái után kajtatnom. De Beppo cserben hagyott, elvette a bajszos Luisát, aki két olyan ronda gyereket szült neki, hogy elriasztották a vevőket. Ekkor értettem meg az esztétikum fontosságát.Nézzünk meg egy olajbogyót! Tökéletes és arányos. Castelvetrano, Perenzana, Nociara – gyönyörű mind. Tisztában vagyok a tápértékükkel és az egészségre gyakorolt hatásukkal, de ez csak a felszín. Számomra az olajbogyók isten teremtményei, a kozmikus világrend földi megtestesülései. Nem nehéz meglátni a párhu...
Hamarosan átirányítunk a teljes cikkhez → Népszava