A főtt tojás elkészítése sokak számára egyszerű feladatnak tűnik, de könnyen el lehet rontani. A következő tippek segítenek abban, hogy mindig tökéletes tojást készíthessünk, amely nem reped meg, könnyen hámozható, és a sárgája középen helyezkedik el.
-
Lassú felmelegítés
A tojást hideg vízbe tegyük fel főni. Ha a tojás hirtelen forró vízbe kerül, a gyors hőtágulás miatt megrepedhet. Az egyenletes felmelegítés segít elkerülni a repedéseket. -
Lukasztás a tompa végén
A tojás laposabb végén található légkamra miatt, ha ezen a részen egy tűvel apró nyílást készítünk, a kitáguló levegő könnyebben távozik, így csökkenthetjük a repedések esélyét. -
Sós víz használata
A sós víz segít abban, hogy a fehérje a repedésnél kicsapódjon, és ezzel minimálisra csökkenthetjük a fehérje kifolyását. -
Időzítés
A tojásokat lassú forrás mellett, kb. 10 percig főzzük, hogy a sárgája tökéletes állagot kapjon anélkül, hogy túl keménnyé válna. -
Hirtelen hűtés
A főzés után azonnal hideg vízbe tesszük a tojásokat, hogy megállítsuk a főzési folyamatot, és biztosítsuk, hogy a tojás szilárd maradjon, de a sárgája még lágy maradjon, ha szeretnénk.
Ezeket a lépéseket betartva mindig a tökéletes tojásokat kaphatjuk - írja az Egészségkalauz.