Szamócatermesztés beltéren: így éri meg



A világ sok pontján termelnek szamócát beltéren. Magyarországon is zajlik ilyen kísérlet, amelyről és a világtrendekről Balázs László a MATE tanára számolt be a Prega szakmai konferencián. A kulcs az egy kilóra jutó energiaköltség csökkentése és a közvetlen értékesítés. Balázs László előadásában elmondta, hogy a beltéri szamócatermesztés világszerte egyre több figyelmet kap. Például Finnországban az iFarm nevű vállalat már sikeresen működtet zárt rendszerű vertikális farmokat, ahol 1 kg szamóca megtermeléséhez 30 kWh energiát használnak fel. 1000 m² területen 3 munkatárs folyamatos jelenléte szükséges. Luxustermékként pozicionálni A költségek megtérülésének egyik módja lehet az exkluzív pozicionálás. Az amerikai Oishii cég prémium japán szamócafajtákat termeszt beltéri vertikális farmokon, amelyeket luxustermékként, dobozolt formában árul: 6 darab szamóca ára 50 dollár, azaz kb. 3000 Ft-ot kérnek egyetlen szemért. A vásárlók azonban hajlandóak megfizetni ezt az árat a kifogástalan m...

Szamócatermesztés beltéren: így éri meg

Hamarosan átirányítunk a teljes cikkhez → Haszon.hu

Ha nem irányítanánk át automatikusan, kattints ide!