Fedezd fel a családi kedvencek mellett azokat az egészséges alapanyagokat, amelyek változatos ételek készítésére is alkalmasak. Minden ételhez tartozik egy egyszerű recept is.
Sokszor elfeledkezünk a család által kedvelt ételeken kívüli, de rendkívül egészséges alapanyagokról. Az alábbiakban bemutatunk 10 olyan ételt, amelyeket érdemes minél gyakrabban fogyasztani, és receptötleteket is adunk hozzá!
1. Alma
Az alma önmagában is remek, nyersen és változatosan elkészítve is beilleszthető az egészséges étrendbe. Rosttartalma segíthet a koleszterinszint szabályozásában, míg a kvercetin antioxidáns vegyület gyulladáscsökkentő hatású. Almás kókuszgolyó recept: 20 dkg cukorstop keksz, 20 dkg reszelt alma, 2 púpozott evőkanál natúr kakaópor, 4 evőkanál méz, 5 dkg vaj, 5 dkg kókusz reszelék. Az összes hozzávalót keverjünk össze, majd gombócokat formálva forgassuk kókuszreszelékbe.
2. Élőflórás joghurt
A joghurt kiváló forrása a kalciumnak és a probiotikumoknak, amelyek kedvezően hatnak az emésztőrendszerre. Élőflórás szilvás joghurtos krém elkészítése: 125 g natúr joghurt, 3 db apróra vágott mag nélküli szilva, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 teáskanálnyi őrölt lenmag. Keverjük össze és fogyasztás előtt 5 percig állni hagyjuk.
3. Zab
Könnyen emészthető és tápláló gabona, magas fehérjetartalommal. Zabkása recept: 3 dl sovány tej, 5 dkg zabpehely, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál pirított búzacsíra. A tejben főzzük meg a zabpelyhet mézzel ízesítve, majd keverjük össze a búzacsírát.
4. Fokhagyma
Immunstimuláló és antibakteriális hatású. Fokhagyma szósz elkészítése: 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál olaj, 1 dl tej, 1 teáskanál liszt, ízlés szerint só és bors. Az olajban futtassuk meg a fokhagymát, majd keverjük össze a liszttel és a tejjel.
5. Sötét csokoládé
A flavonolokban gazdag étcsokoládé javítja a bőr véráramlását. Csokis répakockák recept: 15 dkg sárgarépa kockákra vágva, 2 dkg étcsokoládé. A csokit olvasszuk fel és a répát mártsuk bele.
6. Mandula
Magas olajtartalmú, de mérsékelt fogyasztása előnyös. Mandulás krém készítése: 10 db pirított mandula finomra darálva, 1 teáskanál vaj. Keverjük el, ízlés szerint sóval vagy mézzel ízesítjük.
7. Cékla
Káliumban és magnéziumban gazdag zöldség. Csőben sült cékla recept: 25 dkg előfőzött cékla kockákra vágva, 1 dl sovány tejföl, 1 tojás, őrölt szerecsendió, só. A céklát a tejfölös-tojásos keverékkel süssük meg.
8. Tojás
Kiváló fehérjeforrás, heti 1-7 tojás fogyasztása javasolt. Tojásos saláta recept: 10 dkg főtt zöldborsó, 5 dkg főtt sárgarépa, 2 dkg csemegeuborka, 5 dkg paradicsom és paprika, 1 dl író, 1 főtt tojás. Keverjük össze az összes hozzávalót.
9. Nyúlhús
Ritkán fogyasztott, de jó fehérjeforrás. Franciás nyúlcomb recept: 1 kisebb nyúlcomb, 1 teáskanál olaj, vegyes mirelitt köret, fűszerek. Pároljuk a húst a körettel együtt.
10. Petrezselyem zöld
K-vitaminnal és ásványi anyagokkal gazdag gyógynövény. Petrezselymes kivi dzsúz : 2-3 érett kivi, 2 dl víz, fél csokor apróra vágott petrezselyem zöld. Turmixoljuk össze a hozzávalókat.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |