
A dubai csoki letarolta tavaly az édességpiacot. Ráadásul tévedett, aki azt hitte, hogy ez a csoda is csak három napig tart. Jó fél évvel a hype után is mennyiségi korlátozást az egyik diszkontlánc üzleteiben kellett bevezetni egy újabb gyártó dubai csokijának megjelenésekor.
Sok vád érte persze a dubai csokit, mondván, taszító látványt nyújt a nedves zöld szálakkal benne, ami valójában pisztáciakrém és ropogós kataifi (kadayif, knafeh) tészta. Mások a túlzottan édes íze miatt kritizálták, de a legtöbben a körülötte kialakult őrület miatt telítődtek a témával. Fanyalgók ide vagy oda, nem csak internetes trend lett a dubai csoki, hanem szinte mindenki kóstolta, ajándékozta, megpróbálta otthon elkészíteni, vagy éppen cukrászsüteményt alkotott belőle.
No és mi lesz a következő édességtrend? Talán ez a csoki, amit nem titkoltan a dubai pisztáciás ihletett.
Rózsaszín angyalhaj
A dubai csoki körül kialakult hisztériát minden bizonnyal nem lehet megismételni, de az angyalhaj csoki is sok millió embert érdekelt már világszerte a kattintásszámok alapján. Hamarosan kiderül, hogy a TikTok-trendingen túl ugyanúgy belopja-e magát a boltokba és a háztartásokba, mint a sötétbarna-élénkzöld színekben játszó elődje.

Angyalhaj csoki, a dubai csoki trónkövetelője / Fotó: Yaroslav Litun, Getty Images
Azonnal szembeötlő, hogy a dubai csoki trónkövetelője dekoratív, sőt magával ragadja a tekintetet. De honnan is ez a különleges színárnyalat és a töltelék különös textúrája?
- Az angyalhaj csoki alapja a Ruby csokoládé. A 2017-ben piacra dobott újdonságot a zürichi Barry Callebaut vezette be a negyedik önálló csokoládéfajtaként az étcsokoládé, tejcsokoládé és fehér csoki után. A szenzációnak szánt új csoki végül nem lett akkora sztár, mint akár tavaly a dubai csokoládé, de a Ruby kakaóbabból létrehozott, lágyan savas, bogyós gyümölcsös aromájú édesség finom ízű és kétségtelenül igen mutatós a rózsaszín ezen árnyalatával.
- A dubai csokihoz hasonlóan a pisztáciakrém sem marad ki az angyalhaj csokiból.
- Az angyalhaj csoki másik főszereplője a Ruby csoki mellett ezúttal nem a kataifi tészta, hanem egy másik török specialitás. A magyar vattacukorhoz hasonló „pişmaniye [pismánije], más nevein pesmek [peszmek] vagy çekme helva [csekme helva] vagy keten helva egy iráni eredetű török édesség, melyet Törökország több táján is készítenek különféle elnevezésekkel” – írja a Wikipedia szócikk. A pişmaniye cukorból, olajból és lisztből készül.
- Még egy rózsaszín komponenst, málnát is tartalmaz.
- Gránátalma is színesíti.
- Vanília is ízesíti.
Angyalhaj csoki itthon
Angyalhaj csoki importáruként már webshopokban is kapható, de egy-két hazai cukrászda maga is elkészíti. Legjobb tudomásunk szerint Pásztón a Csibe Cukrászda rukkolt elő vele elsőként:
A Budaörsön és Pesten is működő Nour desszertműhely is készíti.