- Egyre divatosabb a négyes vércsoporton alapuló étrend.
- Az orvostudomány azonban nem rajong érte annyira, mutatjuk, miért.
- Valami miatt azonban mégis hasznos lehet.
Dr. Peter J. D’Adamo elmélete szerint a vércsoportok az evolúció különböző ciklusai során alakultak, amelyre különösen őseink életmódja és táplálkozási szokásaik voltak nagy hatással. Vagyis, ha ennek megfelelően alakítjuk az étrendünket, várhatóan több lesz az energiánk, számos krónikus- és daganatos betegséget megelőzhetünk, jobban működik majd az emésztésünk, könnyebb lesz a fogyás, és összességében tudatosabbak lehetünk az egészséges étkezés kapcsán.
A nullásról D’Adamo úgy tartja, hogy a legkorábbi, legősibb vércsoport, amely a vadászó-gyűjtögető, állati fehérjékben gazdag életmód során alakult ki. Ezt követte az A-s vércsoport – amely a földművelés és gazdálkodás révén jött létre –, majd a B-s – a sok tejterméket fogyasztó nomád törzsek elterjedésével –, végezetül pedig az AB-s, amely az A és B vércsoportú emberek keveredéséből születhetett.
A vércsoport diéta ezt ajánlja
A szakember ajánlása alapján az ideális étrend tehát nagyban függ attól, hogy ki milyen vércsoportba tartozik. D’Adamo szerint:
- A 0-ás vércsoportúaknak első sorban magas fehérjetartalmú ételekkel, sovány baromfihússal, hallal, zöldséggel és gyümölccsel szükséges megtölteni a tányérjukat, miközben a gabonafélék és tejtermékek fogyasztását korlátozni kell.
- Az A-s vércsoportúak számára a növényi alapú, tej- és húsmentes étrend a legmegfelelőbb sok zöldséggel, gyümölccsel, gabonafélével, hüvelyessel és magvakkal.
- A B-s vércsoportúak számára a sovány tejtermékekben, leveles zöldekben, tojásban gazdag étrend a legjobb. Kerülni kell a kukoricát, a búzát, a lencsét, a paradicsomot, a földimogyorót, a szezámmagot és alkalomadtán a baromfit is.
- Az AB-s vércsoporttal rendelkezők dolga a legkönnyebb, ők ugyanis szinte mindent ehetnek – mértékkel természetesen –, beleértve a tejtermékeket, a sovány húsokat, halakat, tenger gyümölcseit és a növényi alapanyagokat is.
Se füle, se farka?
A legtöbb szakértő nem rajong D’Adamo elméletéért, hiszen több kutatás és tudományos bizonyíték is arra utal, hogy valójában nem a 0-ás, hanem az A-s vértípus volt az első emberben kialakult vércsoport.
Nem beszélve arról, hogy nincs bizonyított összefüggés a vércsoport és az emésztés között sem.
A módszer ráadásul olyan alapvető, kifejezetten hasznos alapanyagokat is kizár (például a B-vércsoportnál a lencsét), amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez.

A tudomány jelenlegi állása szerint a vércsoport önmagában nem határozza meg, hogy milyen étrend számunkra a legjobb (fotó: Getty Images)
A modern táplálkozástudomány összességében tehát az egyéni életmódot és az egészségi állapotot veszi figyelembe. Tekintve, hogy egyetlen tudományos bizonyíték sem támasztja alá a vércsoport alapján meghatározott étrend hatékonyságát, a szkeptikusok szerint nem érdemes csodadiétaként tekinteni D’Adamo – napjainkban egyre elterjedtebb – módszerére.
Kapcsolódó: A vércsoportod elárulja, milyen személyiség vagy?
A diéta pártolói azonban épp az ellenkezőjéről számolnak be, hiszen a különböző vércsoportokhoz társuló étrendek kizárnak minden olyan élelmiszert, ami feldolgozott – és amely hosszú távon nemcsak a testsúlyunkon, de a laboreredményeinken is éreztetheti a hatását.
Kinek van igaza?
A válasz minden bizonnyal félúton keresendő. Egyrészt nem elhanyagolható tény, hogy D’Adamo természetességre és rendszerességre törekvő módszere tudatosabbá teszi a táplálkozást, és segíthet elhagyni a feldolgozott élelmiszereket, a káros adalékanyagokat és tartósítószereket, amely mindenképp jótékonyan hat a szervezetünkre – és amelyet vércsoporttól függetlenül mindnyájunk egészsége meghálálhat.
Másrészt fontos kihangsúlyozni, hogy az emberi szervezet komplex működése nem redukálható egyetlen tényezőre
– például a vércsoportra –, hiszen az egyénileg legmegfelelőbb étrend kialakítása az életmód, a kor, a hormonrendszer és az egészségi állapot függvényében is változhat. Vagyis, ha tegyük fel, alapvetően egészséges vagy, és növényi étrendet folytatsz, nem kell rögtön húsevésbe kezdened csak azért, mert 0-ás a vércsoportod.
Mégis kipróbálnád?
A legtöbb divatdiéta megosztó a szakértők körében. A sort a vércsoportok szerinti étrend is erősíti, tekintve, hogy igencsak ingatag tudományos alapokon nyugszik. Jó hír viszont, hogy közel sem tiltott dolog, hiszen nem tartalmaz egészségre káros összetevőket, illetve szokásokat. Ha úgy vesszük, kiindulópontnak akár még jó is lehet az egészségtudatosabb élet felé.
Amennyiben jobban érezzük magunkat tőle (például könnyebben emésztünk), érdemes lehet beépíteni egy-egy elemét az étrendünkbe. Mielőtt azonban belevágnál, mindenképp konzultálj szakemberrel is az egyéni szükségleteidről és egészségi állapotodról, hogy biztosan tudd, mivel jársz a legjobban!
Kapcsolódó: Tudtad? Új vércsoportrendszert fedeztek fel az orvosok
Kiemelt kép: Getty Images