Hosszabban él és egészségesebb, aki ezt az étrendet követi: ezekre figyelj, ha most térsz át a diétára
A növényi alapú étrend kialakítása során néhány alapvető szempontot figyelembe kell venni, így könnyebb lesz áttérni rá.

A vegetáriánus étrendre való áttéréskor elsősorban arra kell figyelni, hogy a diéta változatos legyen és minden tápanyagot bevigyél a szervezetedbe vele. Ez a táplálkozási irányzat veszélyes is lehet, ha nem figyelsz és elköveted a következő hibákat.
Vegetáriánus étrend veszélyei
A növényi alapú étrendre való áttérés eleinte kihívásokkal teli, különösen azok számára, akik sok húst fogyasztottak korábban. A diéta megtervezésénél figyelembe kell venni, hogy megfelelő mennyiségben egyél zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát és olajos magvakat. Ezek az élelmiszerek biztosítják a kiegyensúlyozottságot az étrendben.
A tápanyagok tekintetében figyelni kell arra, hogy teljes értékű fehérjét vigyél be, amit a hüvelyesek és a gabonák párosításával lehet elérni, valamint arra is, hogy megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag jusson a szervezetedbe. Elsősorban a B12-vitamin pótlására kell odafigyelni. Ezt a sötét zöld leveles zöldségekkel, kalciumot a tejtermékek fogyasztásával tudsz kellő mennyiségben bejuttatni a szervezetedbe. Az ómega-3 zsírsavakat olyan ételekkel tudod bevinni, mint amilyen a chiamag, vagy a diófélék.

Tipikus hibák
Vannak olyan tipikus hibák az étrendre való áttéréskor, melyeket sokan elkövetnek, mert nem gondolják át, hogy mire figyeljenek. Összeszedtünk néhány ilyen gyakori problémát, melyek akár veszélyesek is lehetnek:
Túl sok szénhidrát
Amikor valaki áttér a vegetáriánus étrendre, a leggyakoribb hiba, hogy a korábban húsokkal bevitt fehérje mennyiségét szénhidrátokkal helyettesíti. Ez hosszú távon energiaingadozást és elhízást okoz.

Túl kevés fehérje
A növényi alapú diéta nem mindig tartalmazza azokat az esszenciális aminosavakat, melyek szükségesek a szervezet egészséges működéséhez. Ahhoz, hogy minden ilyet bejuttass, figyelni kell az ételek korábban említett párosítására, melyek során teljes értékű fehérjét viszel be.
Túl sok feldolgozott élelmiszer
A vegán húspótlók és sajtok gyakran sok nátriumot, telített zsírokat és cukrot tartalmaznak, amiknek a túlzott fogyasztása káros az egészségre. Ezért fokozottan figyelni kell arra, hogy az étrendben ezek mekkora szerepet kapnak, ha lehet, kerüld a mindennapi fogyasztásukat.
Vitaminhiány
Különösen a B12-vitamin pótlása fontos a diéta során, mert sokszor nem jut a belőle elég a szervezetbe. Étrend-kiegészítők és a vitaminnal dúsított élelmiszerek alkalmasak arra, hogy kellő mennyiségben legyen e vitaminból a szervezetben. Emellett figyelni kell arra is, hogy elegendő kalciumot és ómega-3 zsírsavakat is tartalmazzon a mindennapi diéta. Ezt tejtermékek és olajos magvak fogyasztásával érheted el.
Emésztési problémák
Vannak, akiknél a túl gyors áttérés emésztési problémákat, puffadást, székrekedést okoz, mivel a megszokottnál nagyobb mennyiségben visznek be rostokat a szervezetükbe. Ezért a vegetáriánus étrendre való áttérés során érdemes a fokozatosságot betartani, hogy az emésztőrendszernek legyen ideje megbarátkozni az új diétával.
Ismered a 90-30-50 szabályt? Megvonások nélkül fogyhatsz ezzel a módszerrel a dietetikus szerint
Az alapvető tápanyagok bevitelét három számra osztva határozza meg ez az étrend, hogy naponta miből mennyit egyél.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- fogyás
- egészséges életmód
Ez a 3 legjobb diéta 60 éves kor felett: nemcsak karcsúbbá, hanem egészségesebbé is tesznek

- fogyás
- egészséges életmód