Miso pasztát készítettek az űrállomáson, és jobb lett, mint a földi
2025. április 6. – 11:42
„A világ egyik legjobb, legegészségesebb, umamigazdag ételízesítőjétől tényleg minden jobb lesz.” – írtuk tavaly a miso pasztáról, pedig akkor még nem is tudtuk, hogy a nemzetközi űrállomáson is lezajlott már egy kísérlet, amiben misót készítettek az asztronauták. A 2020-as projekt eredményeit most hozták nyilvánosságra, és mint ebből kiderül, az űrmiso remek lett, és ez új távlatot nyithat az űrhajósok élelmezésében.
Bár az űrállomáson az asztronauták menüje tudományosan van összeállítva, és pontosan annyi tápanyagot biztosít az űrhajósoknak, amennyire nekik szükségük van, a hosszabb ideig az űrállomáson tartózkodók rendszeresen szoktak panaszkodni a kosztra. Erről nem feltétlenül az étel tehet, inkább az, hogy az űrbeli körülmények között megváltozik az ízérzékelés és a szaglás, és emiatt íztelenebbnek érződik minden. Emiatt az űrhajósok a szokásosnál sósabb, fűszeresebb, intenzívebb ízű ételt preferálják. Ezért nagy áttörés az űrben készített miso, ami minden étel ízét, amibe csak beleteszik, alaposan felturbózza.
A miso szójababból készül, amit gombaspórák segítségével fermentálnak, olykor hónapokon keresztül. Fermentált ételeket, például kimcsit rendszeresen kapnak az űrhajósok az ellátmányban, de az, hogy maguk készíthessék ezt el odafenn, nagy előrelépést jelentene. A kísérletben a dániai DTU műszaki egyetem kutatócsapata küldött fel összekészített, fermentálásra kész misoalapanyagot a Nemzetközi Űrállomásra, kontrollcsoportként pedig pontosan ugyanolyan összetételű és mennyiségű misót készítettek ők is Koppenhágában, illetve Amerikában. Egy hónapnyi fermentálás után az űrbeli mintát visszahozták a Földre (az oda- és visszaút alatt a földi mintákat lefagyasztva tartották, hogy pontosan ugyanannyi idejük legyen erjedni), majd összehasonlították a három adag misót.
A vizsgálat azt mutatta, hogy a fermentáció folyamata működik űrbeli körülmények között is, az űrmiso biztonságos, és alapvetően ugyanolyan az összetétele, mint a Földön készültnek. A próbakóstolók szerint még erőteljesebb, diósabb, pörköltebb íze is lett az űrállomásról származó adagnak, ezt a tudósok annak tulajdonítják, hogy a mikrogravitáció és a nagyobb sugárzás felgyorsíthatta az erjedés kémiai folyamatát.