Mindig is nagy érdeklődésre tartott számot, hogy mi mindenért rajonghatnak a brit királyi család tagjai. Nemrég arra derült fény, hogy mi a kedvenc fogása III. Károly királynak és a Kamilla királynének.

Új könyv jelent meg a brit királyi család kapcsán, pontosabban a palota konyhai titkairól, valamint az úri lakomák receptjeiről. A Cooking & The Crown című kötetet Tom Parker Bowles, Kamilla királyné fia jegyzi, az egyik fejezetben pedig arról ír, hogy az anyjának és az uralkodónak melyik étel a kedvence, amely sosem hiányozhat a menüről.

Arra már jóval korábban fény derült, hogy a néhai királynő, II. Erzsébet kihagyhatatlan desszertje a csokoládéval és mentával ízesített sajttorta volt, illetve az is köztudott, hogy a fia, III. Károly király, valamint a szerelme, Kamilla, él-hal az organikus, a saját konyhakertjükben megtermett természetes alapanyagokból készült fogásokért. A közös kedvencüket is ezekből a friss alapanyagokból szokták elkészíteni a szakácsok, többnyire a Highgrove és Birkhall rezidenciákon.

Az étel nem más, mint a könnyen elkészíthető, mégis gazdag ízvilágú gombás omlett.

A fogást, amely a híres „Omlette aux Fines Herbes” (Zöldfűszeres omlett – a szerk.) egy módosított változata, a könyvben részletesen bemutatja a szerző. A recept alapját három tojás képezi, amelyet angol és dijoni mustárral kevernek össze, majd petrezselyemmel, tárkonnyal, sóval, illetve borssal ízesítenek. Az elegyet semleges ízű olajon sütik, és amikor már kezd összeállni, reszelt Gruyère sajttal és gombával bolondítják meg, hogy még gazdagabbá, ízletesebbé tegyék a végeredményt.

A recept azért is bír különös jelentőséggel a királyi család számára, mert Károly és Kamilla nagy rajongói a vadon termő gombáknak, és kifejezetten versengenek is egymással a legjobb zsákmányért. Bowles külön kiemeli, hogy a királyi pár számára a gombagyűjtés nem csupán hobbi, hanem egyfajta szenvedély, amelyet minden szezonban örömmel űznek.

(Femcafé)

(Borítókép: Károly király és Kamilla királyné. Fotó: Getty Images)