- Az biztos, hogy a nagyon csípős ételek intenzív fizikai reakciókat válthatnak ki – de vajon képesek lehetnek megölni minket?
- Az elmúlt években több olyan történet is keringett az online térben, amely arról számolt be, hogy emberek extrém csípős ételek fogyasztása miatt veszítették életüket.
- Szakértők segítenek tisztázni a kérdést tudományos szemmel.
Néhány éve elképesztő sebességgel járta be a netet a hír, hogy egy massachusettsi fiatal meghalt a TikTokon népszerű „one chip challange” miatt, melynek lényege, hogy egy darab elképesztően csípős csipszet kell megenni.
Az eset kapcsán hamar elterjedt az online térben, hogy a túlzottan csípős ételek potenciálisan halálhoz is vezethetnek, de mielőtt még pánikba esnénk, érdemes megnézni, mit mond a kérdésről a tudomány.
Mi történik a testünkben, amikor csípős ételeket eszünk?
Az egyértelmű, hogy a csípős ételek nagyon intenzív fizikai reakciókat válthatnak ki. Bár a csípős szó alatt sok mindent érthetünk, ilyenkor jellemzően az elsősorban paprikafélékben előforduló kapszaicinre utalunk. Ez a kémiai anyag adja a paprikák jellegzetes csípősségét és ízét.
Fiziológiai értelemben a csípős ételek hatására többféle tünet is jelentkezhet: fokozott izzadás, zsibbadás az ajkak és a száj területén, égő érzés a nyelven. Ezekkel a reakciókkal igyekszik testünk visszahűteni magát, enyhítve a kellemetlen, akár fájdalmas érzetet, amelyet a kapszaicin hatására tapasztalunk.
Dr. Natasha Chhabra gasztroenterológus ezek mellett felhívja rá a figyelmet, hogy a csípős ételek fogyasztása után reflux is jelentkezhet – hogy pontosan miért, az egyelőre még tudományos körökben is vitatott. Mindez persze igen kellemetlen lehet, de önmagában még nem ad magyarázatot arra, hogy pontosan mennyire is veszélyes extrém csípős ételeket enni.
Halálos lehet a túl csípős étel?
A jó hír, hogy a tudósok szerint egyáltalán nem valószínű, hogy egy szupercsípős paprika fog végezni velünk. Ritka esetekben persze okozhatnak a csípős ételek allergiás reakciót, de ilyen értelemben sokkal halálosabb például a földimogyoró.
Az extrémen csípős ételek fogyasztása okozhat intenzív reakciókat és akár erős fájdalomérzetet – de a csípősség valószínűleg nem fog végezni velünk.
Ettől függetlenül érdemes lehet a tarsolyunkban tartani néhány trükköt, amivel enyhíthetjük a csípős ételek fogyasztása után jelentkező kellemetlen tüneteket. Jó ötlet lehet például tejet inni, ugyanis a kapszaicin zsírban oldódik, így ez gyorsan enyhülést nyújthat. A víz ugyanakkor nem igazán segít, ha megettünk egy extraerős csípős paprikát.
És persze a legjobb tanács mindig, hogy bánjunk óvatosan a csípős finomságokkal – nagyon jó lehet egy kicsit pikánsabbá tenni az ételt, de nem érdemes túlzásokba esni.
Forrás: HuffPost Fotó: Getty Images