Krausz Gábor
Visszavágja a kormány a multik extraprofitját. Így csökken 30 élelmiszer ára.
Így csökken hétfőtől 30 élelmiszer ára. Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy a kormány véget vet az indokolatlan áremelésnek, és még aznap megjelent, hogy 30 termékcsoportban nem lehet 10 százaléknál magasabb az árrés. A kormány döntése március 17-én, hétfőn lép hatályba, és május 31-ig tart. A kormány a drágulás miatt lépett, miután az önkéntes árcsökkentési felhívásra nem kapott megfelelő választ a kereskedelmi láncoktól.
A kormány határozott fellépésére azért volt szükség, mert például a januári átlagos árrés a tejföl esetében 128,9 (!) százalék, a gyümölcs joghurtnál 87,4 százalék, a vajnál 86,9 százalék, míg a natúr joghurtnál 74,9 százalék volt, de 50 százalék feletti árrést regisztráltak a sertéskarajnál (54,6) és a tehéntúrónál (69,6) is - idézi a Mandiner Molnár Dánielt, a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség vezető elemzőjét. A kiskereskedők például januárban a 2,8 százalékos UHT-tejeket közel 39 százalékkal, a tojást 35 százalékkal magasabb áron értékesítették a kiskereskedelmi beszerzési áraiknál. Így aztán csak januárban a 2,8 százalékos UHT-tejek értékesítéséből 500–530 millió forint, míg a tojáseladásokból 380–400 millió forint profitjuk származhatott a kiskereskedőknek, miután a beszerzési áraknál jóval magasabb árulták az érintett termékeket.
A magyar háztartások számára a legnagyobb rendszeres kiadással az élelmiszerek vásárlása jár, a fogyasztói kosáron belüli súlyuk 30,1 százalékot tesz ki, azon belül is elsősorban az olyan alapvető élelmiszereké, amelyeknél korlátozza az árrést a kormány.
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy az árrést a januári átlaghoz igazítják termékenként. A kormány által felsorolt harminc alapvető élelmiszer a kiskereskedelmi boltokban kapható élelmiszerek 25 százalékát fedi le, ebben a körben közel 10-15 százalékkal csökkenhetnek az árak. Várhatóan 2 százalékkal csökkenhet a teljes infláció az árrésstoptól.
Eddig a kereskedelmi láncok a csirkecombot: 20%, a csirkeszárnyat: 40%, a sertészsírt: 40%, a tehéntúrót: 70%, a joghurtot: 70-80%, a párizsit: 20% -kos felárral értékesítették, ismertette Nagy Márton a Nemzetgazdasági Minisztérium által számolt felár mértékeket. Egy-egy termékkörön belül a saját márkás termékek sokszor 10% alatti árrés mellett forognak, a brandelt termékek felára, árrése sokkal nagyobb - jegyezte meg. Árcsökkenés ezen utóbbi termékeknél vár főként a miniszter.