Facebook hozzászólás
27

Mi a különbség a hagyományos ajtók és a tolóajtók között?

Egy építkezés, felújítás, átalakítás során nagyon fontos kérdés, hogy milyen nyílászárókat helyezünk el az épületben. Egyfelől meg kell vizsgálni a külső nyílászárók lehetőségeit, méretét, anyagát, nyitásirányát, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a beltéri nyílászárókról sem. Melyik szobába milyen ajtó kerüljön? Mikor érdemes hagyományos ajtó mellett dönteni, milyen érvek szólnak a tolóajtó mellett? Ha tolóajtót választunk, milyen variációk léteznek? Ezekre a kérdésekre keressük a válasz jelen cikkünkben.

Hagyományos ajtó vagy tolóajtó?

A hagyományos módon nyíló ajtó működési elvét talán senkinek nem kell bemutatni. A tolóajtó azonban Magyarországon még kevésbé ismert módszer a belső nyílászárók modern, helytakarékos kialakítására. A hagyományos ajtó célja, hogy vizuálisan (és valamennyire hangtechnikailag is) elhatárolja a belső tereket, ezzel a megteremti a külön lakrészek funkcióit. Így egyszerűen és könnyedén juthatunk egyik szobából a másikba. Azonban van egy komoly hátránya a hagyományos ajtónak, mégpedig az, hogy aránytalanul nagy helyet foglal el a helyiségekből. Már egy szűkebb, hetven centi széles ajtó is jelentős helyet foglal el, ám egy méter széles ajtó nyitásához szükségünk lesz egy közel egy négyzetméteres területre. Ha kicsit utánaszámolunk a jelenlegi négyzetméter árakkal, akkor 3-4 ajtó kiváltása akár több millió forintnyi terület felszabadulását jelenti.

A tolóajtót pont erre találták ki, ami fal mellett futó vagy falban futó változatban is kivitelezhető. Utóbbinak az a legnagyobb előnye, hogy nem csak a nyitás területét nyerjük meg, hanem azt a falfelületet is, amelyik “mögött” eltűnik az ajtónk.

Mit tud valyon a fal előtt futó változat? Ezt a megoldást akkor érdemes választanunk, ha valamilyen rajtunk túlmutató szempont miatt nem lehet falat bontani (pl. statikailag nem bírná ki az épület). Természetesen ennek is sok előnye van, nem kell annyi kőműves munkát végeznünk, hiszen az ajtó nyitásához szükséges szerkezetet a falon kívülre helyezik el a szakemberek. Amikor az ajtót kiválasztjuk, érdemes olyan termék mellett döntenünk, amelyik esztétikailag egyszerű, nem dominál, illeszkedik a környezetébe, tartós, hétköznapi használata során szinte észre sem vesszük a jelenlétét. A fal előtt futó ajtó hátránya, hogy nem tudjuk hasznosítani azt a falfelületet, amelyre rácsúszik a nyíló ajtó.

Ám ha a falban futó változatot választjuk, akkor megoldódik ez a problémánk is. Ennél a megoldásnál nemcsak a nyílás sugarát nyerjük meg, hanem azt a falfelületet is, ahová mint egy ügyes illuzionista, elrejti magát az ajtó nyitott állapotban. Ezzel megsokszorozódnak a lehetőségek építhetünk a fal elé gardrób szekrényt, helyezhetünk elé könyvespolcot, használhatjuk a felszabaduló felületet, ahogy tetszik. A falban futó tolóajtóval még egy kis lakás is professzionálisan berendezhető, élhető lesz. Jobban kihasználhatjuk vele a tereket, határozottabb lesz a térkiosztás és fiatalos, modern hatást érünk el. Ráadásul ezt a változatot megvalósíthatjuk vakolt falban vagy gipszkarton falban is. Fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen falba szeretnénk építeni a tolóajtó tokszerkezetét, mivel a szerkezetek eltérnek egymástól.

A falban futó tolóajtókat beépíthetjük ajtófélfával, amely ideális lesz a klasszikusabb hangulatú lakásoknál, illetve megrendelhetjük ajtófélfa nélküli változatban, utóbbi megoldással modern, dizájnos lakberendezési stílust teremthetünk otthonunkban.

Kép forrása: eclisse.hu

 

Mire kell figyelni a tolóajtók beépítése során? 

Elsősorban arra kell figyelni, hogy a megfelelő alapanyaggal dolgozzunk és profi, tapasztalt szakembert válasszuk a kivitelezéshez. Hiszen nem elég, hogy megvásároljuk a jó minőségű tokszerkezetet a legprofesszionálisabb görgőkkel, ha hibásan helyezték el a beépítés során, bosszankodhatunk eleget. Van néhány hiba, amit elkerülhetünk, ha profi kivitelezővel dolgozunk. Egy rosszul beépített ajtó esetében hibásan működhet az ajtónyitás mechanizmusa, gyorsabban elkopnak, elhasználódnak az alkatrészek és az ajtó is könnyebben megsérülhet. A vakolt falban futó tolóajtónál komoly hibalehetőségnek számít, hogy hibás beépítés után repedezni kezd a vakolat az ajtóhasználattól. Ahhoz, hogy elkerüljük azt a bosszantó helyzetet, hogy egy komoly bontással, építéssel járó beruházás után repedések fussanak végig a friss falon, olyan speciális fémhálót kell alkalmaznunk, amire a vakolat könnyebben tapad. A sűrűszövésű, mikroméretű bemetszésekkel ellátott hálóval a repedésmentes vakolat kialakítása már gördülékenyen fog menni. Ám ehhez az kell, hogy az ajtót tokkal-vonóval a megfelelő helyről rendeljük meg és megbízható szakemberrel végeztessük el a kivitelezést. A kis lakások lakberendezése, belsőépítészeti kialakítása során előfordul, hogy a gépészet egy részét, elektromos berendezéseket azon a falon kell kiépíteni, amelyikben a tolóajtó fut. Természetesen erre is van megoldás, speciális kialakítású tokszerkezettel különösebb kellemetlenségek nélkül, professzionálisan megoldható az elektromos berendezés elhelyezése.

Megtörténhet, hogy a falat, amelyben az ajtónk található, teherhordó falként szeretnénk felhasználni, vagyis fali polcot, szekrényt fúrnánk fel rá. Ezt egy sima, egyszerű vakolt falban futó tolóajtó esetében nem érdemes erőltetni, mert a csavarok könnyen átlyukaszthatják a szerkezetet és emiatt megsérülhet az ajtó. Erre is van speciálisan kialakított tokszerkezet, amelyben a tok valódi, teherhordó falként funkcionál.

Mire figyeljünk, amikor egy kis lakást alakítunk ki?

A kis lakás esetében rengeteg helyet nyerhetünk a tolóajtókkal, de van azért néhány egyéb szempont, amit érdemes figyelembe venni, amikor a lakberendezésre, belsőépítészetre kerül sor. Először is vegyük sorra, kik fognak élni a lakásban, milyen az életritmusuk, mennyi ruhájuk, tárgyuk, eszközük van, hódolnak-e olyan hobbynak, amihez sok kiegészítő tárgy vagy speciális öltözet szükséges (pl. síelés, túrázás, festés stb.). A tárgyakhoz mérjük és vásároljuk a tárolórendszereket, ne a túlméretezett tárolókhoz újabb és újabb tárgyakat.

Máshogy kell berendezni egy olyan lakást, ahol van mondjuk egy kétéves gyerek és megint más lesz a helyzet, ha idős, nehezen mozgó családtagunkat látjuk el a lakáson belül. Más igényt kell kielégítenie egy olyan lakásnak, ahol mninden második este átruccannak a barátok egy közös főzésre, beszélgetésre és megint más lesz a képlet, ha introvertáltabb, magányra vágyó ember otthonát kell kialakítani. Ehhez a gondolkodáshoz sokszor el kell engedni bizonyos rögzült elképzeléseket. Előfordul, hogy valaki kisebb lakásba költözik, hozza a korábbi nagy lakás, ház nagyméretű bútorait és igyekszik beszuszakolni a gigantikus kanapét az apró nappaliba, vagy a szép, de kevésbé praktikus antik tálalót a konyhába. Legyünk praktikusak és kicsit könyörtelenek, amikor a kis lakást kialakítjuk, szabaduljunk meg a nagyméretű bútoroktól és szerezzünk be kisebb, akár összecsukható bútorokat. A lakásban használjunk világos színeket.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!