Az oroszok azt tervezik, hogy újra megtámadják Kijevet

Az oroszok azt tervezik, hogy újra megtámadják Kijevet

Kijev bombázásának következményei (Fotó: Marienko Andrew / UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kreml egy második támadást fontolgathat az ukrán főváros ellen azután, hogy elfoglalták az egész Donbasz régiót – írja a Meduza nevű független orosz lap alapján a 444.hu. A lap forrásai szerint a keleti előrenyomulás és az a meggyőződés, hogy Moszkva képes tovább kitartani a háborúban, mint Ukrajna, újjáélesztette a reményt Putyin köreiben, hogy még az év vége előtt elfoglalják Kijevet.

Az első orosz támadás az ukrán főváros ellen még márciusban összeomlott, ami után az orosz csapatok kivonultak. A legfelsőbb orosz vezetés a lap szerint nem mondott le erről a célról. „A végén bedaráljuk őket. Valószínűleg őszre vége lesz az egésznek” – mondta az egyik forrás a Meduzának.

Oroszország katonai vezetői arra számíthatnak, hogy a fővárost nem lehet „kevés vérontással elfoglalni”, vagyis egy esetleges második offenzívához több csapatra lenne szükségük. Elképzelhető, hogy ehhez szükség lesz arra hadköteles férfiakat tömegesen vezényeljenek Ukrajnába. „Eddig főleg szerződéses katonák harcolnak. Elég van belőlük egy viszonylag lassú előrenyomuláshoz. De használhatnak sorkatonákat is, ha gyorsabban kell haladni” – mondta egy Kremlhez közel álló forrás a Meduzának. Ugyanakkor általános mozgósításra nem kell számítani, hisz egy ilyen nyílt eszkaláció alááshatja Putyin támogatását.

Az orosz vezetés önbizalmát más is fűti. „Európa előbb-utóbb megunja a segítségnyújtást Ukrajnának. Közelebb az őszhöz, tárgyalniuk kell majd Oroszországgal a gázról és az olajról, mielőtt beköszönt a hideg évszak” – fogalmazott neve elhallgatását kérve a férfi.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.