Putyin elfogadja a finnek és a svédek NATO-tagságát, amíg a szövetség nem létesít katonai bázisokat a két országban

külföld
2022 május 16., 20:12
comments 7

A Financial Times szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn jelezte, hogy Oroszország képes tolerálni Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ha a szövetség katonai bázisokat létesítene vagy atomfegyvereket telepítene bármelyik országban, arra már válaszolnának.

Putyin azt mondta, hogy a NATO északi bővítése "nem jelent direkt fenyegetést Oroszországra nézve", majd megjegyezte, hogy neki "nincs problémája" se Finnországgal, se Svédországgal. "Ha erre területre katonai infrastruktúrát is telepítenének, az már válaszlépésekre késztetne minket (...) a minket ért fenyegetés föggvényében" - mondta az orosz elnök.

Az FT értelmezése szerint az orosz fél ezzel azt jelezte, hogy képes együttélni a két északi ország NATO-tagságával, amennyiben a NATO nem telepít oda katonákat, mint ahogy azt a balti államokban és a kelet-európai tagországai esetében tette az Ukrajna orosz lerohanását megelőző időszakban.

Svédország korábban többször is egyértelműen jelezte, hogy ők nem akarnak sem NATO-bázisokat, sem atomfegyvereket. Alapvetően ugyanez a finn álláspont is, de ők vasárnap azt közölték, nem szabnak azelőtt feltételeket, hogy egyáltalán felvették volna őket a szervezetbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.