2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

Jövő év végére válhat széles körben elérhetővé a védőoltás

Huszonötféle vakcinát már embereken tesztelnek – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője.

  • Jövő év végére válhat széles körben elérhetővé a védőoltás

– Hány vakcinakutatás zajlik a világban a koronavírus kapcsán? Kik állnak legközelebb a sikerhez?

– Világszerte jelenleg több mint 165 vakcinakísérlet zajlik, ebből körülbelül huszonötöt már embereken tesztelnek. Legalább három-négy a harmadik fázisban van. Ezek az AstraZeneca, Moderna és a CanSino  vakcinái (brit, amerikai, kínai cégek – a szerk.). Van egy orosz vakcinajelölt is, amely belépett a harmadik fázisba. Több másik az első-második fázisnál tart, és a következő két hónapban léphetnek a harmadikba. Általában több évig is eltart egy vakcina kifejlesztése, ezért még egy meggyorsított folyamatban is időbe telik a Covid–19 elleni védőoltás kifejlesztése.

– Hogyan próbálják gyorsítani ezt a folyamatot?

– Áprilisban a WHO Access to Covid–19 Tools (ACT) Accelerator néven elindított egy új, globális együttműködést, ennek lényege, hogy meggyorsítsák a Covid–19-tesztek, -gyógymódok és -vakcinák fejlesztését, gyártását és az ezekhez való hozzáférést. Ennek egy pillére a COVAX elnevezésű kezdeményezés, amely támogatja a gyártási kapacitás bővítését, illetve eszközöket vásárol. Az ő céljuk, hogy minden ország gyorsan, korrekten, igazságosan vakcinához juthasson. Ehhez a kezdeményezéshez hetvenöt ország csatlakozott.

– Mikorra készülhet el egy, az egész világon elérhető védőoltás?

– Miközben arra törekednek, hogy minél előbb meglegyen a vakcina, a biztonságra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Egy vakcinát a harmadik fázisban emberek ezrein tesztelnek, és ez általában elég arra, hogy információkat szerezzenek a biztonságát illetően. Ugyanakkor sok mindent még nem ismerünk, de azt reméljük, ha év végére meglesz a hatékony védőoltás, akkor 2021 végére elegendő mennyiségben elérhető lesz az országok számára, s így a veszélyeztetett csoportokba tartozók, ha kérik, megkaphatják. A WHO megoldást fog találni az igazságos elosztásra a tagországok köZött. A vakcinafejlesztés elképesztő gyorsan zajlik. A kínai tudósok január 11-én osztották meg a világgal a vírus genomszkevenciáját (ez hordozza a vírus genetikai információját – a szerk.), és a vakcinakutatás azonnal megkezdődött. Nyolc-tíz héttel később pedig már első fázisba jutott egy vakcina.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Román katonák lepték el Nagyváradot

Román katonák lepték el Nagyváradot

Estébe nyúló katonai parádéval ünnepelték meg szombaton Nagyvárad román megszállását. Szent László városába 105 éve, 1919. április 20-án vonult be a román hadsereg. Akkor mindössze 5 százalékos volt a románság aránya a városban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!