Van, amiben nem érdemes követni a fejlett nyugati országokat
Az ultrafeldolgozott élelmiszereket – például a csomagolt snackeket, édességeket vagy a cukrozott és szénsavas üdítőket – sokan kedvelik, mivel ízletesek, általában megfizethetőbbek és lényegesen könnyebben hozzáférhetőek más táplálékoknál. Ugyanakkor ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása összefügg a súlygyarapodással és különböző betegségek kialakulásával, mint a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Így prevenciós (egészségmegőrzési) szempontból nagy jelentősége van e termékcsoport mérsékelt fogyasztásának. Mégis a legtöbb országban, főleg az alacsony és közepes jövedelmű országokban növekszik, míg a legmagasabb jövedelmű országokban kiugró szinten van a fogyasztásuk. Magyarországon a nemzetközi és európai átlagnál kevesebb fogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekből. Mely országokban magas, és hol alacsony a túlfinomított termékek fogyasztása? Mit tehetnek a kormányzatok a nagyarányú fogyasztásuk ellen. Az Oeconomus Gazdaságkutató elemzése.
- Hirdetés -